nedjelja, 21. prosinca 2008.

Sirshasana; Stoj na glavi



O, Hatha Yogi vec sam govorila na ovom blogu, pa ne bih duzila o pocetnim vezbama,osnovama i pripremi tela. Detaljno sam opisala "Pozdrava Suncu" , a to je najbolji put da se pripremimo za dalji napredak. Ovoga puta bih vam govorila o Sirshasani ili Stoju na glavi, ili polozaju o Yogi koji drugacije popularno nazivaju Kraljem svih asana. U tom stavu se radi na prociscenju seste cakre ili "treceg oka", odnosno Adjne. Ona se budi svesnoscu u centru izmedju obrva. Njen fizicki medijum je epifiza, koja regulise promene svesti iz budnog stanja, ka spavanju i obrnuto. Budjenjem ove cakre ili ti njenim prociscenjem ostvarujemo vise sopstvo. Ne bih vam preporucila da se upustate u ovu avanturu ako prethodno niste dobro pripremljeni za nju. Razgibljivost, zategnutost misica, ovladavanje ili kontrola nad telom, osvescivanje osecaja u telu svakako da moraju biti prethodnica ovome. Nagomilana anksioznost u telu, samsara, losa "Karma", cine telo ukocenim, toksicnim, cije daljne nagomilavanje je uvertira u neku bolest. Znaci ako smo Telo, Um i Duh pripremili mozemo da predjmo na praktican deo rada .

Smatra se najvaznijom asanom od svih asana, jer utice na sve aspekte fizickog i emocionalnog funkcionisanja. Povecava dotok krvi u mozak, stvara bistrinu u umu, oslobadjana nas umora. Regulise zadrzavanje tecnosti u telu, predmenstrualne tegobe. Tonizuje unutrasnje organe, uzrokuje duboko, opusteno disanje. Dovodi vecu kolicinu krvi u lice, glavu, cime cisti ten, a oci su nakon toga bistre. Utice na hipofizu - glavnu endokrinu zlezdu odakle se kontrolise ceo sistem hormona u organizmu. Neminovno jaca vrat, ramena, misice ruku, razvija ravnotezu, dok je telo u obrnutom polozaju.



1. Sedite na pod, na pete i isprepletite prste, stavite neku prostirku ispod, ako mislite da ce vam tako biti udobnije.

2.Nagnite se napred, oslonite na laktove, spustite sake ispred vas, formirajuci tako ugao od devedeset stepeni sa glavom, ili trougao.

3. Spustajuci glavu na pod prednji deo neka ga dodiruje, a zadnji oslonite na sake.

4. Prebacite svu tezinu na ruke, oduprite se prstima na nogama i podignite celo telo formirajuci uslovno receno oblik planine na taj nacin. (SL. 1.,2.)

5. Podupiruci se prstima, pribliavamo kolena grudima, sto vise. u ovom polozaju lagano kolena bivaju malo podignuta, ali i dalje savijena.

6. Nastavljamo sa podupiranjem prstiju o pod, lagano podizuci savijena kolena gore, sve dok celokupna tezina ne bude prebacena na podlaktice i glavu.

7. Podizemo savijene noge sve dok se ne isprave i ucvrscujemo polozaj sve dok ne osetimo da je tezina pravilno rasporedjena na celo telo. Kada je ravnoteza uspostavljena, proverimo da li nam je disane ujednaceno, ravnomerno i pravilno. Ako u bilo kom momentu osetimo da se mucimo u polozaju,da je disanje otezano ili bilo kakve tegobe u bilo kojoj fazi rada asane obavezno napustimo polozaj, lagano, postepeno, opustimo se u nekom od opustajucih polozaja, zadovoljni ucinkom. Telo je u mogucnosti da zauzima takav polozaj u tom trenutku i on je jedini moguc, time se ne treba optrecivati, jer yoga se ne radi na silu, nego samo dotle dok nam prija u polozaju. Inace se postize kontra efekat. (sl. 3)

NAPOMENA: Rad na ovoj asani ne preporucujem pocetnicima, niti bez nadgledanja instruktora, jedino onima, koji su vec duze vremena u yogi, a oni ce znati kada je momenat za to....

Nema komentara:

Objavi komentar